sobota 27. srpna 2011

Obrácený hruškový koláč

Rodičům na zahradě dozrály hrušky a dle instrukcí od maminky, budu teď několik týdnů péct jen s hruškama :-).


První z hruškových receptů je obrácený koláč, kde jsou hrušky doplněny o borůvky. Na různé recepty obrácených koláčů koukám už několik měsíců, ale zatím nebyla příležitost ho upéct. Ideálně se totiž má podávat ještě teplý, takže na pondělní snídani to moc nejde. Teď sice žádná speciální příležitost taky nebyla, ale máme spoustu hrušek, tak proč ho neupéct jen tak ke kávě...

Musím říct, že mě až překvapilo, jak je koláč dobrý. Těsto koláče se výborně doplňuje s ovocem a je příjemně lehký. Doporučuju na koláč použít tvrdší hrušky, tak aby i po upečení zůstaly pevnější a „nerozblemcaly“ se.

Původní recept je z kuchařky Pečieme pre radosť, kterou mi půjčila kolegyně Zuzka. (Zuzko, díky, už ti kuchařku brzo vrátím :-) ).

Ingredience:
Zralé hrušky - přibližně tři (nebo tolik, aby pokryly dno dortové formy)
Borůvek - asi dvě hrsti (nebo ostružin, brusinek, ...)
150 g krystalového cukru
1 lžička citronové šťávy
120 g másla (změklého)
2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
špetka soli
2 vejce
180 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
několik lžic mléka
máslo na vymazání formy

Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Dno dortové formy (cca 20 cm) vyložíme papírem na pečení a její boky vymažeme máslem.

Oloupeme a očistíme hrušky, nakrájíme je na půlky. V hrnci necháme zkaramelizovat 50 g cukru s citronovou šťávou. Karamel vlijeme do formy a na něj řeznou stranou naskládáme hrušky. Mezi ně nasypeme borůvky.

V míse vymícháme máslo, zbytek cukru, pomerančovou kůru a sůl na světlý krém. Po jednom do něj vmícháme vejce. Přisypeme i mouku s práškem do pečiva a promícháme. Po lžičkách přiléváme mléko, dokud těsto nestéká z vařečky. V původním receptu je 1-2 lžíce, já jich potřebovala 6.

Těsto nalijeme do formy na rozložené hrušky. Uhladíme a dáme péct do trouby na cca 50 až 60 minut. Pokud by při pečení těsto na povrchu příliš tmavlo, přikryjeme koláč alobalem.

Po vyndání z trouby necháme koláč přibližně 10 minut chladnout ve formě, pak ho vyklopíme na rovný tác či talíř. Já nejdřív okrojila, pak otevřela bok formy a sundala, pak teprve koláč otočila na talíř. Horní část jde díky pečícímu papíru krásně sundat.

Podáváme ještě teplé, můžeme doplnit šlehačkou či tvarohem. Koláč je ale výborný i samotný.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...