sobota 17. září 2011

Dobošův dort

O narozeninovém dortu pro bráchu jsem přemýšlela už dlouho, jenže jsem nedospěla k žádnému rozhodnutí. Takže včera jsem prošla všechny recepty s tagem "dort" a vybrala ten Dobošův.


Dobošův dort je původem z maďarska, kde ho někdy v 19. století vymyslel József Dobos. Dort je složený z více tenkých piškotových plátů. Tradičně se používá 7 vrstev, ale je můžete si jich vytvořit, kolik chcete. Vrstvy jsou spojené čokoládovým krémem a horní je ozdobená karamelem.


Dort je sice celkem jednoduchý, ale vzhledem k více vrstvám, které jsou každá pečená zvlášť, je časově trochu náročnější. Já ho patlala skoro tři a půl hodiny, nijak jsem se u toho neflákala, ale ani se nepřetrhla. Zkrátit by se dalo pečení, pokud byste měli šanci péct více plátů najednou. Já je pekla pěkně postupně.

Receptů na Dobošův dort je poměrně dost a každý se trochu liší. Po prozkoumání mnoha z nich jsem se rozhodla pro kombinaci tří receptů. Recept na těsto jsem brala z apetitonline.cz, čokoládový krém připravila podle Smitten kitchen a karamel s úpravou množství vzala od pana Cuketky.


Tady je tedy výsledný recept:

Ingredience:

Na těsto:
7 velkých vajec, žloutky a bílky odděleně
150 g krupicového cukru
1 sáčkem vanilinového cukru
150 g hladké mouky, prosáté

Na krém:
225 gramů hořké čokolády
225 gramů másla
1 lžička vanilkové esence
3 velké žloutky
2 lžíce moučkového cukru

Na karamel:
120 g krystalového cukru
5 lžic vody
lžička citrónové šťávy

Postup:

Těsto:
Troubu předehřejeme na 180°C. Podle formy nebo talíře o průměru 20 cm nakreslíme na pečicí papír kruhy. Můžete použít jeden papír na jedno patro, já měla jen 4 a recyklovala je.

Žloutky a polovinu cukru s vanilkou ušleháme v míse do pěny. V jiné misce s čistou metlou ušleháme bílky do polotuha, velmi opatrně přisypeme zbytek cukru s vanilkou a šleháme dál, až vznikne pevný a lesklý sníh (když mísu obrátíme dnem vzhůru, neměl by vypadnout). Spolu s moukou ho pak opatrně zatřeme do ušlehaných žloutků.

Pečicí papíry s nakreslenými kruhy položte na plechy (kruhy nevystřihujeme). Do kruhů rozetřeme těsto. Postupně pečeme dozlatova, trvá to cca 12 - 15 minut, podle tloušťky patra. Vyndáme z trouby a po chvíli sloupneme papír. Takhle si připravíme všech 7 plátů.

Krém:
Čokoládu rozpustíme v parní lázni a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. V misce utřeme máslo, tak aby bylo jemné a lehké. Přidáme vanilku a žloutky, zašleháme. Na závěr přidáme cukr a čokoládu, šleháme tak, aby bylo vše dobře spojeno.

Karamelový plát:
Cukr, vodu a citronovou šťávu dáme do hrnce a na mírném ohni necháme vařit. Ideální je vařit hodně pomalu, abychom poznali ten správný okamžik. Jakmile začne karamel zlátnout, dáváme hodně velký pozor. Sundáme ho v okamžiku, kdy je o stupeň světlejší, než ho chceme. Společně s piškotem ještě barvu trochu změní. Doporučuji malou kapkou vyzkoušet, jak bude s piškotem vypadat.
Jakmile máme správnou barvu, nalejeme karamel na připravený plát. Pracujeme velmi rychle, karamel velmi rychle tuhne. Ještě než zatuhne, potřebujeme plát nakrájet na chtěné tvary. S touhle fází jsem trochu bojovala. Četla jsem několik různých přístupů - naolejovat nůž, nahřát nůž nad ohněm, apod. Nicméně, mě se moc nedařilo ani s jednou metodou. Nakonec jsem už téměř tuhý karamel spíš ostrým nožem lámala.

Šest pater spojíme krémem. Mezi patra dáváme krému poměrně málo, jinak nám nevyjde na celý dort. Krém dáme i na strany dortu. Nahoru naskládáme karamelové kousky.

Dort by se před podáváním měl rozležet.

1 komentář:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...