neděle 28. srpna 2011

Hruškový chleba

Máme tu druhý hruškový recept - hruškový chleba. Je to zajímavá alternativa banánového chleba. Je velmi mu hodně podobný – stejně chutný a stejně jednoduchý. Takže pokud máte rádi banana bread, bude vám určitě chutnat i tenhle hruškový.

Hruskovy chleba

Jinak není moc, co dodat. Snad jen, že bych si asi měla dojít na nějaký kurz bezpečného strouhání. Ze dvou pokusů (za poslední týden) jsem se zvládla dvakrát krouhnout. Ale určitě je to tím, že mám příliš ostrý struhadla, já přece nemůžu být nešikovná. :-)


Původní recept je ze Smitten kitchen.

Ingredience:

360 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžíce skořice
150 g nasekaných pekanových ořechů (předem opražených, mohou být i vlašské, případně nemusí být žádné)
180 ml oleje (např. slunečnicového)
3 vejce
400 g cukru
2 hrnky nastrouhaných hrušek (jsou to tak 2 - 4 hrušky, lepší jsou tvrdší hrušky)
2 lžičky vanilkové esence


Postup:

Předehřejeme troubu na 175°C a formu na chlebíček vyložíme papírem na pečení nebo vymažeme a vysypeme moukou.

V míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Promícháme a dáme stranou. Pokud do receptu přidáváme ořechy, odebereme si trošku mouky a smícháme s ní nakrájené ořechy.

Oloupeme, očistíme a nastrouháme hrušky. V druhé míse smícháme olej, vejce, cukr, hrušky, ořechy a vanilkovou esenci. Mokrou směs nalijeme na suchou a lehce promícháme jen tak, aby vše bylo namočené.

Těsto nalijeme do připravené formy a dáme do trouby. Pečeme přibližně hodinu, zda je chleba upečený vyzkoušíme dřevěnou špejlí. (Mě se pekl hodinu a půl.)

Necháme chvíli chladnout ve formě, po cca 10 minutách vyklopíme a necháme úplně vychladnout.

1 komentář:

  1. množství cukru mě docela ohromilo :) ae v sobotu vyzkouším,,díky za zajímavé recepty,,,

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...