neděle 23. října 2011

American pie :-)

Před víkendem jsem měla celkem jasno, co chci péct - nějaký klasický americký páj. Podívala jsem se do svých záložek a zjistila, že jich tam mám na výběr nějak moc. Probrala jsem se recepty a dostala se na jen na dva. Ale z těch už jsem si vybrat nemohla, a když jsem si vzpomněla, že koláče bylo vždycky málo, bylo rozhodnuto. Upekla jsem oba - pekanový a jablečný s mandlovým krémem.


Oba koláče mají stejný základ, takže práce s tím nebylo zas až tak moc. Recepty jsou z joyofbaking.com.
Ten pekanový je strááášně sladký, takže zvažte redukci cukru, příště bych tam dala tak polovinu.


Ingredience:

Základ:
Původní recept
Pozor, množství je na dva koláče, tak pokud budete dělat jen jeden, vydělte je dvěma. :-)
350 gramů hladké mouky
1 lžička soli
1 lžíce krystalového cukru
225 gramů másla (vychlazené a nakrájené na malé kousky)
60 - 120 ml studené vody

Na pekanovou náplň:
Původní recept
210 gramů tmavého cukru (Muscovado)
160 ml zlatého sirupu (kupovala jsem ho u Mark's and Spencer)
1 lžíce brandy
55 gramů másla
3 velká vejce
60 ml smetany
1/4 lžičky soli
200 gramů pekanových ořechů (předem opražené a nasekané na malé kousky)

Na jablečný koláč
Původní recept
50 gramů mandlí (předem opražené)
12 gramů hladké mouky
50 gramů krystalového cukru
40 gramů másla
1 velké vejce
1/2 lžičky vanilkové esence
špetka soli

jablka
cukr na posypání


Postup:


Základ
Smícháme mouku, sůl a cukr, přidáme na kousky nakrájené máslo a vytvoříme žmolenku. Pokud máte robota, můžete ho použít, já to dělala pěkně ručně a není to žádná velká zábava. Pomalu přidáváme ledovou vodu, vždy zpracujeme a ověříme, jestli je těsto už hotové. Těsto je hotové, pokud při stisku mezi prsty drží u sebe. Případně přidáme další vodu. Když máme těsto ve správné konzistenci, uděláme z něj jednolité těsto (kouli).
Rozdělíme na dvě části. Z každé uděláme kruhovou placičku (bude se to pak lépe válet), zabalíme do folie a dáme do lednice. Necháme chladit alespoň hodinu, já měla těsto v lednici přes noc.
Vyndáme z lednice a vyválíme na kolo o průměru cca 33 cm, těsto průběžně otáčíme, aby se nepřilepilo k válu, zároveň trochu podsypáváme moukou. Přeneseme do formy nebo na plech. Dáme do lednice.

Pekanová náplň a příprava pekanového koláče
Rozehřejeme troubu na 180°C.
V hrnci smícháme cukr, zlatý sirup, brandy a máslo. Dáme na plotnu, za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, sundáme z ohně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Po zchladnutí přidáme vejce. Přiléváme ho pomalu a stále mícháme, zabráníme tak případnému uvaření vejce, kdyby byla směs ještě moc horká. Přidáme smetanu a sůl. Celé zamícháme.
Z lednice vyndáme základ, na něj nasypeme ořechy a zalejeme tekutou směsí.
Vložíme do trouby a pečeme 45 - 50 minut. Vyzkoušíme párátkem, které vyjde z těsta čisté. Necháme vychladnout a podáváme.

Mandlový krém a příprava jablečného koláče
Jablečný koláč v sobě má mandlový krém, na něm jsou poskládaná jablka. Celý koláč připravujeme na plechu, ne v koláčové formě, okraje jen přehnou přes jablka. (Ve formě to jde ale také.)
Mandlový krém připravíme v mixeru. Vložíme do něj mandle, cukr a mouku a vytvoříme mandlovou moučku. Přidáme máslo, vejce, vanilkovou esenci a sůl. Mixerem vytvoříme krém. Přendáme do menší misky, přikryjeme a vložíme do lednice.
Vykrájíme a oloupeme jablka. Nakrájíme je plátky silné asi 1,5 cm.
Na těsto na plechu namažeme mandlový krém. Po krajích necháme asi tři centimetry těsta bez krému. Na krém položíme jablka. Okraje přeložíme přes jablka. Těsto po krajích potřeme buď smetanou, nebo vajíčkem. Jablka i okraj posypeme 1 až 2 lžícemi cukru (podle toho, jak máme jablka kyselá) a případně mandlemi.
Dáme do trouby a pečeme 50 - 60 minut. Necháme vychladnout a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...