neděle 9. října 2011

Tažený jablečný štrúdl

Štrúdl nepatří mezi moje oblíbené dezerty. Takže do klasického taženého štrúdlu jsem se pustila jen proto, že jsem si ho chtěla vyzkoušet.

jablečný štrúdl

Pekla jsem ho podle receptu ze zářijového Apetitu, kde byl recept za prvé krásně polopatě vysvětlen a za druhé obsahoval spousty fíglů. Musím dát za pravdu článku, že příprava byla snažší, než jsem si myslela.

Výsledek bych rozdělila do dvou částí. Náplň výborná, šťavnatá a chuťově velmi příjemná. Určitě je lepší jablka krájet na kousky, než je strouhat. Těsto samo o sobě mi moc nechutná, ale v kombinaci s náplní je řekla bych v pořádku. A pokud se štrúdl ještě pocukruje, je z něj i pro člověka, který štrúdl nemá moc rád, celkem příjemný zákusek ke kávě.

A na závěr ještě musím konstatovat, že můj štrúdl se úplně nezdá jako vhodný k přenášení. Jsem celkem zvědavá, jak ho zítra donesu do práce. Je možné, že kolegové dostanou lžičky a budou jablečnou náplň dlabat přímo z krabičky. :-)

Recept:

Ingredience:

Na těsto:
300 g hladké mouky (+ na vál)
1 vejce
30 g panenského olivového oleje
130 g vody
špetka soli
500 ml slunečnicového oleje

Na náplň:
800 g jablek
100 g rozinek
50 g piniových oříšků
50 g sušených meruněk
20 g krupicového cukru
2 lžičky mleté skořice

Na dohotovení:
500 g rozpuštěného (přepuštěného) másla
moučkový cukr na poprášení

Postup:
Vypracování těsta:
Mouku, olivový olej, vodu, vejce a sůl dáme do mísy. Hněteme buď pomocí robota, nebo ručně. Těsto vyndáme na pomoučený vál a rukama z něj uděláme bochánek. Do menší misky nalejeme trochu slunečnicového oleje, do něj položíme těsto a přelejeme olejem tak, aby bylo těsto celé pod hladinou. Necháme 2 hodiny odležet při pokojové teplotě. Tento postup má zajistit vláčné těsto, které se bude dobře zpracovávat.

Příprava náplně:
Jablka oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na menší kousky. Rozinky a meruňky propláchneme horkou vodou. Meruňky nakrájíme na velikost rozinek. Oříšky opražíme v troubě a necháme vychladnout. Smícháme jablka, cukr, skořici, meruňky, rozinky a oříšky.
Já dělala dvě varianty - jednu s rozinkama a vynecháním oříšků, druhou bez rozinek a s oříškama.

Dokončení štrúdlů:
Na pracovní plochu si rozložíme plátno (třeba utěrku) a polijeme ji olejem z misky. Těsto rozdělíme na půlky a jednu z nich začneme roztahovat prsty. Těsto podebereme tak, aby dlaně směřovali k zemi, a přeneseme ho na plátno. Začneme od středu ke krajům vytahovat. Vždy pod těsto vsuneme ruku, natáhneme ho a položíme na plátno (díky oleji se nepřilepí a plátno těsto nepustí zpět). Vytažené těsto rozetřeme alespoň 4 lžíce rozpuštěného a teplého másla. Na těsto rozložíme polovinu náplně a přetáhneme přes ni okraj těsta. Urovnáme tak, aby váleček byl všude stejně vysoký a široký. Pokračujeme v balení pomocí plátna. Vždy ho nadzvedneme a překulíme. Během balení otíráme štrúdl zbylým máslem. Okraje necháme volně a po zabalení je seřízneme. Štrúdl opatrně přesuneme na plech a dáme do trouby rozehřáté na 180°C péct na 30 minut (dozlatova).

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...