neděle 5. února 2012

Čokoládové financiers (bezlepkové)

Na začátek otázka - víte někdo, jak se těmhle dortíkům říká správně česky? Ve francouzštině i angličtině je to Financier, tedy finančník.

bezlepkové čokoládové financiers

Název se vysvětluje dvěma způsoby. Buď podle originálního tvaru, který je obdélníkový a vypadá jako cihla zlata. Nebo podle finanční čtvrti v Paříži, kde si dortíky hodně oblíbili.

bezlepkové čokoládové financiers

Při pečení se mi z trouby linula tak krásná mandlovo-čokoládová vůně, že už kvůli ní to stojí zato.

A malý bonus, který ocení jen někdo, tahle verze dortíků je totiž bezlepková. Původní recept jsem brala ze Smitten Kitchen.

Dortíky jsem dělala ve dvou velikostech. První várka se pekla ve formě na normální muffiny (těsto jsem dělala z 1,5 dávky) a druhá ve formě na mini-muffiny.

Ingredience:

90 g másla
120 g mandlové moučky
4 lžíce kakaa
1/8 lžičky soli
75 g moučkového cukru
2 bílky (z velkých vajec)
1/4 lžičky mandlového extraktu

Postup:
Troubu předehřejeme na 200°C. Lehce vymažeme a vysypeme buď speciální formu na financiers nebo formu na mini-muffiny (případně muffiny).

Máslo rozpustíme a necháme ho zchladnout na pokojovou teplotu.
V misce smícháme mandlovou moučku, kokos, sůl a moučkový cukr. Přidáme bílky a mandlový exktrakt a lehce zamícháme. Postupně smícháme i rozpuštěné máslo.

Lžící naplníme formy do 2/3 a dáme péct na 10 - 15 minut. Hotové dortíky poznáme po hmatu, po promáčknutí se vrátí zpět.

Necháme úplně vychladnout a podáváme. Upečené dortíky vydrží uzavřené nádobě i týden.

Žádné komentáře:

Okomentovat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...