Už nějakou dobu jsem sledovala výzvy odvážných pekařů (The Daring Bakers challanges). Některé z nich si i později vyzkoušela, na druhou stranu u jiných jsem byla ráda, že je dělat nemusím. Teď jsem rozhodla, že sledování už bylo dost, a připojila se taky.
Výzvy fungují tak, že každý měsíc jeden z odvážných pekařů připraví téma i se základníma receptama a popisem. Všichni odvážní pekaři pak podle toho pečou. Zajímavé pak je sledovat, jak se jednotlivé výtvory liší.
Mojí první výzvu odvážných pekařů hostila Lis. Na poslední chvíli zaskakovala a vyzvala nás k přípravě rychlého chleba. Připravila pro nás základní recepty z různých webů a povzbudila nás ke kreativním úpravám.
The Daring Bakers’ February 2012 host was – Lis! Lis stepped in last minute and challenged us to create a quick bread we could call our own. She supplied us with a base recipe and shared some recipes she loves from various websites and encouraged us to build upon them and create new flavor profiles.
Rychlý chléb má tři pravidla:
- neobsahuje droždí
- příprava i s pečením trvá maximálně 1,5 hodiny
- má podobu bochníku nebo muffinů
Já se rozhodla pro mrkvové muffiny. Dlouho jsem o nich přemýšlela a když jsem minulý týden potřebovala připravit snídani na cestu na hory, muffiny se velmi hodily.
Recept je původně z joyofbaking.com
Ingredience:
40 g vlašských ořechů (opražených a nakrájených)
320 ml nastrouhané mrkve (cca 5 normálně velkých mrkví)
1 menší jablko (oloupané a nastrouhané)
175 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 lžička skořice
2 velká vejce
120 ml oleje (např. slunečnicového)
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme formu na 12 muffinů.
Opražíme si vlašské ořechy (přibližně 8 minut), necháme vychladnout a nakrájíme je.
Oloupeme a nastrouháme mrkve a jablka.
V jedné misce smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Přidáme i ořechy.
V druhé misce připravíme tekuté ingredience - vejce, olej a vanilkový extrakt. Tekutou směs, mrkve a jablka přidáme k suché směsi a promícháme. Mícháme jen tak, aby vše bylo vlhké (dlouhé míchání by vedlo k tuhým muffinům).
Těsto rozdělíme do 12 muffinových košíčků a dáme péct na 20 - 25 minut. Otestujeme párátkem. Vyndáme z trouby a chvíli necháme stát ve formě. Poté přendáme na rošt a necháme úplně vychladnout.
Můžeme hned podávat, ale podle mé zkušenosti jsou ještě lepší až druhý den. Chutě se lépe spojí.
Já se taky poprvé účastnila. Mrkvové taky někdy vyzkouším.
OdpovědětVymazatTo nam ta prvni zrovna vysla na pekne lehke peceni, ze :-)
Vymazatty zkusím=) (přestože vrchol mého pečícího umění je perník z piksly, moc ráda ujídám tu tekutou hmotu)
OdpovědětVymazatpragueneedsmorestyle
Rekla bych, ze tohle je skoro stejne jednoduchy jako pernik z piksly :-)
VymazatZkusila jsem, ale nepodarilo se - testo je i po pul hodine nedopecene a nevyjelo nahoru :/
OdpovědětVymazatTo je škoda. :(
Vymazatty jsou boží :) mrkvové mám moc ráda
OdpovědětVymazat