pondělí 27. února 2012

Mrkvové muffiny - The daring bakers challenge

Už nějakou dobu jsem sledovala výzvy odvážných pekařů (The Daring Bakers challanges). Některé z nich si i později vyzkoušela, na druhou stranu u jiných jsem byla ráda, že je dělat nemusím. Teď jsem rozhodla, že sledování už bylo dost, a připojila se taky.

carrot muffins

Výzvy fungují tak, že každý měsíc jeden z odvážných pekařů připraví téma i se základníma receptama a popisem. Všichni odvážní pekaři pak podle toho pečou. Zajímavé pak je sledovat, jak se jednotlivé výtvory liší.

Mojí první výzvu odvážných pekařů hostila Lis. Na poslední chvíli zaskakovala a vyzvala nás k přípravě rychlého chleba. Připravila pro nás základní recepty z různých webů a povzbudila nás ke kreativním úpravám.

The Daring Bakers’ February 2012 host was – Lis! Lis stepped in last minute and challenged us to create a quick bread we could call our own. She supplied us with a base recipe and shared some recipes she loves from various websites and encouraged us to build upon them and create new flavor profiles.

carrot muffins

Rychlý chléb má tři pravidla:
- neobsahuje droždí
- příprava i s pečením trvá maximálně 1,5 hodiny
- má podobu bochníku nebo muffinů

Já se rozhodla pro mrkvové muffiny. Dlouho jsem o nich přemýšlela a když jsem minulý týden potřebovala připravit snídani na cestu na hory, muffiny se velmi hodily.

Recept je původně z joyofbaking.com

Ingredience:
40 g vlašských ořechů (opražených a nakrájených)
320 ml nastrouhané mrkve (cca 5 normálně velkých mrkví)
1 menší jablko (oloupané a nastrouhané)
175 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1 lžička skořice
2 velká vejce
120 ml oleje (např. slunečnicového)
1/2 lžičky vanilkového extraktu


Postup:
Předehřejeme si troubu na 180°C a připravíme formu na 12 muffinů.

Opražíme si vlašské ořechy (přibližně 8 minut), necháme vychladnout a nakrájíme je.

Oloupeme a nastrouháme mrkve a jablka.

V jedné misce smícháme mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Přidáme i ořechy.

V druhé misce připravíme tekuté ingredience - vejce, olej a vanilkový extrakt. Tekutou směs, mrkve a jablka přidáme k suché směsi a promícháme. Mícháme jen tak, aby vše bylo vlhké (dlouhé míchání by vedlo k tuhým muffinům).

Těsto rozdělíme do 12 muffinových košíčků a dáme péct na 20 - 25 minut. Otestujeme párátkem. Vyndáme z trouby a chvíli necháme stát ve formě. Poté přendáme na rošt a necháme úplně vychladnout.

Můžeme hned podávat, ale podle mé zkušenosti jsou ještě lepší až druhý den. Chutě se lépe spojí.

7 komentářů:

  1. Já se taky poprvé účastnila. Mrkvové taky někdy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nam ta prvni zrovna vysla na pekne lehke peceni, ze :-)

      Vymazat
  2. ty zkusím=) (přestože vrchol mého pečícího umění je perník z piksly, moc ráda ujídám tu tekutou hmotu)

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rekla bych, ze tohle je skoro stejne jednoduchy jako pernik z piksly :-)

      Vymazat
  3. Zkusila jsem, ale nepodarilo se - testo je i po pul hodine nedopecene a nevyjelo nahoru :/

    OdpovědětVymazat
  4. ty jsou boží :) mrkvové mám moc ráda

    OdpovědětVymazat

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...